Saturday, April 24, 2010

Pengurusan Diet Untuk Pesakit Gout

Pengurusan Diet Untuk Pesakit Gout

Pengenalan


  • Gout merupakan satu bentuk artritis yang akut menyebabkan kesakitan teruk dan bengkak pada bahagian sendi. Ia disebabkan oleh pengumpulan asid urik yang tinggi di dalam badan.
  • Asid urik terbentuk daripada pemecahan purin yang terdapat dalam kebanyakan tisu manusia dan makanan. Kebiasaannya, purin larut di dalam darah dan dikumuhkan di dalam air kencing. Pengambilan diet yang tinggi kandungan purin mungkin merupakan salah satu sebab peningkatan asid urik di dalam darah.
  • Sumber protein dalam diet terutamanya daging merah dan makanan laut, mengandungi purin yang boleh meningkatkan risiko pembentukan gout.

Pengurusan Pemakanan Pesakit Gout

Sekiranya anda menghidapi gout, anda mungkin perlu mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin. Saranan bagi pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin adalah di antara 100-150 mg/ hari. Makanan dibahagikan kepada 3 kumpulan dalam pengurusan penyakit ini iaitu :

  • Tinggi kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dielakkan
  • Sederhana kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dihadkan
  • Rendah kandungan purin : Makanan yang boleh diambil mengikut

Jadual di bawah menunjukkan sumber purin dalam makanan.

KUMPULAN MAKANAN

TINGGI PURIN
(150-825mg
purin/ 100g makanan)

SEDERHANA PURIN
(50-150mg purin/ 100g makanan

RENDAH PURIN(0-50mg purin/ 100g makanan)

Makanan perlu dielak

Makanan diambil secara sederhana

Makanan yang diambil mengikut keperluan normal

Bijirin dan Produk Bijirin

-

Roti bijirin penuh, oat, bran gandum : *Hadkan 2/3 cawan sehari

Roti, nasi, bihun, kueteow, biskut

Buah-buahan

-

-

Semua jenis buah dan jus buah

Sayur-sayuran

-

Asparagus, kekacang, cendawan, bayam, kobis bunga :

*Hadkan ½ cawan sehari

Kebanyakan sayuran

Makanan Berprotein

Ikan bilis, sardin, hati, ginjal lembu, otak, ikan makeral

Ikan, ayam, daging, makanan laut, kekacang, lentil ( kacang dal, kacang peas)

*Ambil 2-3 hidangan sehari mengikut Panduan Diet Malaysia

Susu dan produk tenusu, telur dan keju

Lemak dan Minyak

-

-

Semua jenis (ambil secara sederhana)

Sup

Ekstrak daging

Sup daging

Sup sayur

Lain-lain

Yis, minuman beralkohol terutama bir (Hadkan 1 minuman sebanyak 3 kali seminggu)

Minum 6-8 gelas sehari. ELAKKAN pengambilan gula, sirap, gula-gula, teh, kopi, coklat dan kastad.


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2010 NORT ON9 SHOPPE | Design : Noyod.Com