Makronutrien
- Sebahagian besar nutrien yang terdapat dalam diet seseorang individu adalah terdiri daripada makronutrien. Ia membekalkan tenaga dan nutrien penting yang diperlukan untuk memelihara kesihatan.
- Makronutrien merupakan nutrien yang membekalkan kalori atau tenaga. Makronutrien terbahagi kepada tiga kumpulan iaitu karbohidrat, protein dan lemak.
- Setiap makronutrien tersebut membekalkan kalori, jumlahnya berbeza seperti berikut :
- Karbohidrat membekalkan 4 kalori bagi setiap gram
- Protein membekalkan 4 kalori bagi setiap gram
- Lemak membekalkan 9 kalori bagi setiap gram
Serat
Serat adalah sebahagian daripada komponen tumbuhan yang tidak boleh dihadamkan oleh sistem penghadaman manusia. Ia hanya terdapat dalam tumbuhan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan bijian. Terdapat dua jenis serat iaitu serat larut dan serat tidak larut. Serat tidak larut akan mengikat kepada air. Ini dapat meningkatkan pukal dan melembutkan najis serta mempercepatkan pergerakan dalam usus.
Antara kebaikan serat kepada kesihatan termasuk:
- Mencegah masalah sembelit
- Mengurangkan paras kolesterol dalam darah
- Kolesterol dikeluarkan dari badan melalui perkumuhan asid hempedu. Serat larut akan terikat pada asid hempedu dan mengakibatkan kolesterol dikeluarkan dari badan. Pengambilan makanan yang tinggi kandungan seratnya dikatakan dapat menurunkan paras kolesterol darah.
- Mengurangkan risik penyakit kardiovaskular dan beberapa jenis kanser (contoh: kanser kolon).
Kandungan Serat Dalam Makanan Terpilih:
Makanan | Saiz hidangan | Berat (g) | Kandungan Serat (g) |
Jambu batu | 1 hiris kecil | 60g | 16.0 |
Kacang kuda | ½ cawan | 66 | 5.6 |
Kacang tanah | ½ cawan | 58 | 4.8 |
Kacang merah | ½ cawan | 100g | 4.0 |
Kacang hijau | ½ cawan | 100g | 4.0 |
Kacang dal | ½ cawan | 100g | 4.0 |
Buah pir | 1 biji saiz sederhana | 166 | 4.0 |
Kacang panggang | ½ cawan | 95 | 3.8 |
Epal | 1 biji saiz sederhana | 138 | 3.7 |
Tempe | 2 ketul kecil (50g) | 50g | 3.2 |
Oren | 1 biji saiz kecil | 120 | 2.8 |
Kacang pis (rebus) | ½ cawan | 68 | 2.8 |
Ubi kentang | 1 biji saiz sederhana | 110 | 2.6 |
Pisang | 1 biji saiz sederhana | 100 | 2.4 |
Badam | 10 nuts | 15g | 2.3 |
Jagung | 1 batang saiz sederhana | 77 | 2.2 |
Tomato | 4 ketul | 200 | 2.2 |
Lobak merah | ½ cawan | 62 | 2.0 |
Prun | 4 ketul | 28g | 2.0 |
Bayam | ½ cawan | 60g | 1.7 |
Kacang Pis | ½ cawan | 80g | 1.6 |
Bendi | ½ cawan | 64 | 1.6 |
Kobis | ½ cawan | 60 | 1.4 |
Roti Tinggi Serat | 1 hiris | 28 | 1.3 |
Barli | 2 sudu besar | 26g | 0.8 |
Oat | 2 sudu besar | 12g | 0.2 |
Saranan Pengambilan Nutrien :
Saranan pengambilan serat adalah sebanyak 20 hingga 30 g/ hari.
0 comments:
Post a Comment